Iratkozzon fel a Vállalkozó Tanoda ingyenes vállalkozói hírlevelére, és azonnal
értesítjük, amint új bejegyzés születik a blogban!
Ráadásul a hírlevélben olyan értékes, ingyenes cikkeket,
tanulmányokat is kiküldünk, amelyeket a blogban nem jelenítünk meg!
 

Feliratkozom

              

Vállalkozó Tanoda-gyakorlatias üzleti-marketing tanfolyamok kis-és középvállalkozóknak! kihelyezett vállalati képzések: HR, szervezetfejlesztés, online marketing, munkahelyi egészségmegőrzés!

HTML


Vállalkozó Tanoda-gyakorlatias üzleti-marketing tanfolyamok kis-és középvállalkozóknak! kihelyezett vállalati képzések: HR, szervezetfejlesztés, online marketing, munkahelyi egészségmegőrzés!

VÁLLALKOZÓ TANODA BLOG-felnőttképzés, tanfolyamok

A Vállalkozó Tanoda ingyenes üzleti -és marketing blogja segítséget kíván nyújtani minden vállalkozónak abban, hogy jobbá tegye marketingjét, és több ügyfélre, több bevételre tegyen szert! Emellett a blogban a Vállalkozó Tanoda Üzleti Szakképző Iskola induló üzleti képzéseiről is rendszeresen hírt adunk! Témakörök: online és offline marketing technikák, vevőlélektan, vevőszerzés, pályázatírás, üzleti képzések, szervezetfejlesztés, céges tanfolyamok, projektmenedzsment, felnőttképzés, piacképes üzleti szakmák.

Friss topikok

  • Kontárblog: pont erről írtam most én kontar.blog.hu/2010/01/25/promocio_vagy_penzelbaszas (2010.01.25. 15:24) Válság és kommunikáció!

Figyelem! Vállalkozás indítása előtt...

2009.01.29. 15:25 Weinzierl Anett

Sokat gondolkodtam, miről is szóljon az első blogbejegyzésem.

Akik ismerik a Vállalkozó Tanoda oldalát, olvashattak már tőlem publikációkat és tanulmányokat. Mostantól viszont egy külön blog is a rendelkezésemre áll. :-)

A mai bejegyzésemben arról szeretnék írni, mi az egyik legfontosabb teendő egy vállalkozás elindítása előtt. Most elsősorban azokhoz szeretnék szólni, akik legalább nagyjából tudják, hogy miben szeretnének vállalkozni, tehát milyen szakterületen.

Ha van egy szakma, amibe sok évnyi tanulást  már "beleöltünk" (és gyakorlatot is szereztünk), akkor kézenfekvő, hogy ezen a területen szeretnénk valamihez kezdeni.

Ez lenne az első fontos lépés: minimum körvonalaznunk kell azt  a területet, amelyen tevékenykedni szeretnénk.
Ez nagyon sokaknak teljesen adott, de bizony vannak olyanok is, akik egyik pillanatról a másikra hozzák meg (vagy meg kell hozniuk) azt a döntést, hogy vállalkozásba vágnák a fejszéjüket, és bizony nem mindig egyértelmű a számukra, mibe is kellene belekezdeniük.

Ha pl. valaki 6 éve az informatikában utazik, és mondjuk az eddigi munkahelyén rendszergazda volt, valószínű, hogy ezen  területen próbál majd szerencsét, hiszen ehhez ért.

Azzal foglalkozzunk, amihez értünk.

Ma már nem lehet tudás és hozzáértés nélkül vállalkozni. Sokan azt mondják: oké, akkor most kiváltom a vállalkozóit, és holnaptól vállalkozó vagyok. Miben is? Mi fán terem ez az egész?
Gondosan terveznünk kell!

Rendben, tegyük fel, hogy a saját szakmánkban (ez lenne a logikus) szeretnénk vállalkozást indítani. No de mivel foglalkozzunk ezen belül? Mit áruljunk? Szolgáltatási palettánk?

Mindig az egyik legnehezebb dolog azt kitalálnunk, hogy egy adott szakmán belül mivel foglalkozzunk.

Olyannal, amire van kereslet, ami eladható lesz, és ne olyannal, amit senki sem csinál.

Nagyon csábítónak tűnhet valami egészen új dologgal előrukkolni. Olyannal, ami még nincsen, amivel senki sem foglalkozik. Én mindig azt javaslom az ügyfeleimnek, hogy az első vállalkozás felépítésénél a szakkmájukon belül valami olyasmivel foglalkozzanak, amire azért látnak példát a piacon.
pl. számítógépek szervizelése, weboldal készítés stb. (informatika)


Amivel többen is foglalkoznak, ráadásul viszonylag régóta, abban lehet pénz és perspektíva. Különben nem foglalkoznának vele. Különben az összes ilyen cég tönkremenne.

Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy nem lehet valami egészen új dologgal berobbanni a piacra, de ha ez az első vállalkozásunk, akkor legyünk óvatosak.


Bennem is mindig ott égett a vágy, hogy valami igazán újjal robbanjak be a piacra, de az első vállalkozásomnál ezt nem mertem volna megtenni. Így is fogalmazhatnám:ha nincs terünk a játékra (márpedig ha a megélhetésünk a most induló vállalkozástól függ, mert pl. kényszervállalkozók vagyunk,  elbocsájtottak minket  a munkahelyünkről, akkor nincs!), akkor az első cégünknél ne kisérletezzünk.

Konkurenciánk mindenhol lenne, ne féljünk tőlük! Egy kreatív vállalkozó nem fél a konkurenciától. Bízik saját magában és tudja, hogy mindig ki tud valami újat találni majd. Amikor kell, tudni fogja majd, hogyan csábítsa el az ügyfeleket a konkurenciától.
Nem beszélve arról, hogy ezek a marketing fogások könnyen megtanulhatók.
Bízzunk saját magunkban!

A piackutatás rengeteget segíthet nekünk abban, hogy kitaláljuk, hogy pl. az informatikán, vagy akár egy másik szakmán belül mivel is foglalkozzunk.
Fektessünk időt és energiát a piackutatásba!

Ehhez nem kell profinak lennünk. A munkaerőpiac mindig jelez számunkra: Mely szakmák divatosak? Milyen munkaerőre lenne igény? Mit keresnek az emberek ahhoz, hogy tovább léphessenek, vagy akár mi jelenthet számukra kiutat a munkanélküliségből? Melyek az aktuális problémák?
Rengeteg kérdést fel kell tennünk saját magunknak, és a különböző piacok jelzéseit értelmeznünk kell. A paickutatáshoz az internetet is segítségül kell hívnunk: elemezzünk statisztikákat, világítsuk át a konkurencia szolgáltatásait.

Kedvenc eszközöm ehhez a Google. Rengeteg mindenre választ kapunk belőle, csak meg kell tanulni "szakszerűen" keresni benne.

Ez az a munka, amibe bizony érdemes sok időt és energiát beleölni, mert akár a vállalkozásunk jövője is függhet tőle.

Én képes vagyok heteket tölteni ezzel, mirre pontosan körvonalazni tudom, hogy konkrétan mit szeretnék majd eladni, milyen plusz szolgáltatásiam lesznek majd...és a sort még folytathatnám.
A piackutatás abban is segít, hogy meghatározzuk célcsoportunkat.

Tudnunk kell, hogy kiknek kínáljuk majd a termékeinket, szolgáltatásainkat.
A következő bejegyzésembern erről írok majd.



 

 

 

Címkék: marketing piackutatás kisvállalkozó egyéni vállalkozó vállalkozás indítása vállalkozás felépítése

A bejegyzés trackback címe:

https://kisvallalkozoi-marketing.blog.hu/api/trackback/id/tr22910380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása